Zublja

Opis vina:

Vino istorije, ponos nacije, naša snaga a ujedno I britva, zvjezda vodilja koja blistavo osvjetljava stazu u svjetske vinske velikane. Srednjeg + tijela, postojanih
kiselina, njeznih tanina sa nešto nižim procentom alkohola, I izobiljem voćnih I barrique aroma koje su posljedica 11 mjeseci odležavanja u hrastovim burićima.

Zublja

22.00

Najbolje opisano kao raskošno, Vranac Barrique verno dočarava istoriju i klimu Crne Gore. Bogate arome, ovo vino ima beskompromisno snažan karakter koji svojom snagom slama i najjače prepreke. Punog tela i tamne boje, sa dosta tanina, ovo vino priča hrabru i smelu priču.
Vino koje ne pristaje na kompromise besprekorno ide uz srnetinu i drugu divljač.

Šifra proizvoda: 5 Kategorije: ,

Vino Zublja

 

Vino istorije, ponos nacije, naša snaga a ujedno I britva, zvjezda vodilja koja blistavo osvjetljava stazu u svjetske vinske velikane. Srednjeg + tijela, postojanih
kiselina, njeznih tanina sa nešto nižim procentom alkohola, I izobiljem voćnih I barrique aroma koje su posljedica 11 mjeseci odležavanja u hrastovim burićima. Moderan I drugačiji Vranac, svjetsko vino!

O Vrancu


I njegovo ime i prva riječ imena države nose isto značenje, vran/crna. Zajedno su preživjeli vjekove, nosioci su velikih izvojevanih bitaka, poznati po časti i poštenju a jos poznatiji po čojstvu i junaštvu. Nerazdvojivi su za vijek vjekova iako Vranca mnogi žele i da prisvoje. Zahvaljujuci svojim dokazanim roditeljima Kratošiji i Duljengi tačka je stavljena, a iznjedren velikan željan slave i dokazivanja. Obzirom da je bio svjedok nebrojeno zborova i velikih, uglavnom teških odluka a zatim i mnogo velikih pobjeda I slavlja, može se reći da je Vranac sastavni dio DNK svih nas koji živimo u Crnoj Gori. I danas je Vranac taj koji suvjereno vlada vinogradima naše države.

Detalji o vinu


Vranac u skladu sa vremenom. Ovo vino je ekspresija novog (starog) pravca koji odlikuje nesto skromnija kolicina alkohola ali uz pratnju svih karakteristika velikih vina. Zato kod ovog vina imamo izrazenu kompleksnost na nosu u vidu izobilja zrelih vocnih aroma obogaćenu aroma dobijenim odležavanjem u hrastovim burićima a sve to praćeno divljom neobuzdanom energijom Vranca. Na nepcu se i dalje osjeca ta razuzdanost i potreba za slobodom koju pokušavaju da smire preukusni voćni tonovi tamnog bobičastog voca i tamne višnje uz dodatni sloj tamne čokolade i dima. Da ne bi sve bilo tako jako pobrinuli su se nježni tanini kao i osjetne kiseline koje jasno govore o potencijalu za dodatno odležavanje u boci od preko deceniju. Dajemo riječ, pa i potpis, a kao mastilo može posluziti i samo vino sa svojom izuzetno intenzivnom i tamnom bojom, sličnoj mastilu.

 

Priča iza vina


Kad se nalaziš na „pogrešnom“ mjestu, kad si uvijek na tromeđi, stalno između nekoliko vatri onda se u vazduhu uvijek osjeća neki naboj, elektricitet… Ranije se govorilo – miriše na rat. A uvježbani nosevi su mogli i da namirišu rat. Tako je to na Balkanu, u Crnoj Gori… Ali… Tvrd je orah voćka čudnovata. Kako i kod vina tako i kod covjeka – ČIJI SI je od krucijalnog značaja jer krv nije voda, a korijeni su duboko. Jesi li od pravog kova da se opasaš sabljom, ili sa sabljom da uzjaseš konja, ili pak da u jednoj ruci imas sablju, u drugoj ZUBLJU a pod sobom konja? Jesi li od tih velikana i junaka za koje i svijet čuje, a putuješ samo riječju svjedoka vječne istine? Vječna sam ZUBLJA vječne pomrčine što nit’ dogorjeh nit’ svjetlost izgubih.
Vranac

Zanimljivosti


Vina sorte Vranac su apsolutni ponos svih vinara u Crnoj Gori, čak ni ne postoji vinarija da ne radi Vranac. Zašto ga I vinari I konzumenti toliko vole? Jednostavno jer smo svi odrasli uz njega, praktično za drugo I nismo znali u davnijim vremenima, prije globalizacije. Svi ga znamo kao crno vino a jasno je I zašto odmah kad se pogleda ka časi – pitamo se kako ga I zvati crveno vino? Zašto ni ne priznajemo većinu uvoznih vina srednjeg kvaliteta pa čak I vrhunskog kvaliteta? Jednostavno jer smo porasli uz abnormalnu kolicinu ekstrakta, izobilje tanina, a prečesto i na relativno visoku količinu zaostalog sećera uprkos alkoholu od preko 15% pa i 17%. Navikli smo na vinsku suštinu, srž, na ono što mogu da piju samo iskusni jer takva vina odbijaju prosječna nepca. Jasno, kad odrastes uz ovo onda se bijela vina čine kao osvježavajući sokić za rad u vinogradu na 35+ stepeni a ogromna većina crvenih idu u kategoriju – „ni vino, ni voda“.

O boci


Boca koja je našla inspiraciju u starogrčkoj mitologiji i jasno odražava težnju ka Božanstvenošću, uzvisenosću, savršenstvu… Njeno ime je „Hermes“ a karakterišu je klasična ljepota, otmenost i elegancija. Ovaj Bordelaise/Bordeaux model je u grupi najkvalitetnijih boca na svijetu (serijske proizvodnje) a kod njenog proizvodjača Saverglass se nalazi u kategoriji Extra Premium.

O njenom kvalitetu takođe govori i težina boce od 1000g. Besprekorno i beskompromisno, baš kao i vino!

O zatvaraču


Jedna od najvećih boljki vinarstva danas i od ogromne važnosti za nas. Ko je kupio i čuvao bocu za specijalnu priliku a nakon otvaranja naišao na pokvareno vino, zna o čemu je riječ.

 

Uz garanciju zdravlja vina od ogromne važnosti je i optimalan tok zrenja vina kroz garantovanu količunu transfera kiseonika. Obzirom da Vranac posjeduje najbolji potencijal u periodu od 5 do 10 godina zrelosti naš izbor je Diam 10, dimenzije 47mm.


Tehnologija proizvodnje


Ručna berba – hladna maceracija bobica – odvajanje peteljke i muljanje – hladna maceracija 48h – dodavanje kvasaca – burna fermentacija u inoxu 7 dana na kontrolisanoj temperaturi uz potapanje – postfermentativna maceracija 48h – otakanje i tiha fermentacija – pretakanje i bistrenje – odležavanje u novim drvenim sudovima (Barique LT 1/3 I MT 2/3) – kupažiranje – stabilizacija i filtriranje – odležavanje u boci 5 mjeseci

 

Vino u brojkama


  • 13,2%

    Alkohola

  • 5,9g/L

    ukupne kiseline

Ph 3.45, SO2 71mg/L, relativna gustina 0.9924 g/cm3, ukupan ekstrakt, 29.1g/L, temperature služenja 18-20˚C, najbolje piti do 2030. Godine