Vinogradi Marković


Neki od nas se i dalje sjećaju riječi i pjesme naših starih kada bi se našli u berbi: - “Berem grožđe, biram Tamjaniku,” govorili/pjevali bi. Ali pravo značenje ovih riječi je izgubljeno u vremenu, pošto danas malo ko zaista prepoznaje ukus tamjanike.

Ideja za osnivanje vinograda i vinarije Marković se rodila iz našeg uvjerenja da svako treba da slijedi svoj put. I ključno je da bude tako, jer da nije, lako bi se mogli zateći na putu koji pripada nekom drugom. A to bi bila greška koju ne bismo sebi oprostili.

Stoga ćete razumjeti našu borbu da povratimo davno izgubljeno - izuzetno staru sortu, prisutnu isključivo na teritorijama Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore. Sortu koja je skoro izumrla, pa samim tim i ne toliko poznata danas. Onu koju ćemo vam rado poslužiti u čaši, ovdje, u našoj vinariji. Zbog toga se nadamo da ćete odvojiti malo vremena i upoznati se sa Tamjanikom.

Postoje dvije vrste Tamjanike, crna i bijela. Zajedno, one čine 85% našeg vinograda, pored međunarodno priznate, vrhunske sorte Pinot Noir, koja je veoma cijenjena u svijetu.

Osim ovih sorti, naša vina krasi i crnogorska legenda – sorta Vranac, za koji grožđe dobijamo od lokalnog uzgajivača, kao i Shiraz, još jedna međunarodna legenda. Da ne pominjemo slavu Cabernet Franc-a i Sauvignon blanc-a jer njihova reputacija govori dovoljno. U svijetu vina, Tamjanika je poznata i kao lokalni klon sorte Muscat Blanc à Petits Grains. Iako je ovo tačno, ono što treba da znate je razlika između ta dva. Tamjanika je nazvana po diskretnom mirisu tamjana, nešto po čemu sorta Muscat Blanc à Petits Grains nije poznata. U svakom slučaju, Tamjanika ima izuzetan miris, skoro pa opojan. Ova sorta je pravi praznik za vaša čula ukusa i mirisa.

Oni koji su se sretali sa Tamjanikama znaju problematiku ove sorte a to je, narodski rečeno, – da ukus vina isprati tako intenzivan miris, a mi vjerujemo da smo premostili taj jaz. A na vama je da potvrdite da smo u pravu. Želimo da znate da iako ne možemo da favorizujemo, drugačije gledamo na crnu i bijelu Tamjaniku. Crna Tamjanika je nešto poput Svete sorte, vinski Sveti Gral, mističnih nota tamjana. Ona je u srcu naše vinarije i najprepoznatljiviji smo po njoj. Ali to ne znači da i naša bijela Tamjanika ne krije tajnu vrednu skrivanja od radoznalih pogleda.