Vino „Инат“

Opis vina:

Kompleksan i prefinjen ukus ovog vina srednjeg tijela će preplaviti vaša čula i osvježiti vas svojom aromom. Buke i završnica su u savršenoj ravnoteži koja se postiže tako što se vino čuva u malim hrastovim buradima.
Ovo puterasto ujednačeno vino savršeno ide uz elegantne lagane noći.

Инат

35.00

Kompleksan i prefinjen ukus ovog vina srednjeg tela će preplaviti vaša čula i zagrejati vas svojom aromom. Buke i završnica su u savršenoj ravnoteži koja se postiže tako što se vino čuva u malim hrastovim buradima.
Ovo puterasto ujednačeno vino savršeno ide uz elegantne lagane noći.

Šifra proizvoda: 2 Kategorije: ,

Vino „Inat“


Densely perfumed once the first notes hit your nose, this is a fresh and summery wine. Although not overly complex, it displays a variety of intriguing aromas, with an incredible finish of a hint of lime and pear. This light-bodied crisp wine pairs perfectly with late summer afternoons

O Tamjanici


Atipično vino u svakom smislu i pogledu. Razbijač stereotipa i namjenjeno samo onima spremnim na izlazak iz komforne zone. Vino koje se uklapa i u tople ljetnje noći i mrsi konce bijelim vinima.

Detalji o vinu


Nastalo od sorte Crna Tamjanika, mazena i pazena u Dobrskom Selu na istorijskoj lokaciji u rejonu gdje se rodilo vinarstvo Crne Gore. Svoju novu postojbinu je pronasla u decembru 2016 gdje se i epski borila za zivot vec krajem aprila 2017. godine od kada svaki prezivjeli cokot nosi stvarne oziljke dok oko 15% zasada nije prezivjelo borbu sa upornim mrazem. Iako mlad zasad koji tek „uci svoje prve korake“, prvi rod 2019. godine ostavlja nas u nestrpljenju i mislima – kakvo tek cudo treba da ocekujemo u punoj zrelosti cokota?  Vino muskatnog karaktera, mirisa i palete koja se vec decenijama i vjekovima u Crnoj Gori ne srijece, opcinjujuce rubin boje, srednjeg tijela sa blagom sortnom gorčinom i očaravajućeg završetka. Vino koje ce vas zaustaviti, vino koje ce vas zamisliti i nesporno namamiti da ispijete još par gutljaja. Ali i dalje vam ništa nece biti jasno…

Priča iza vina


Slučajnosti ne postoje, sve se dešava sa razlogom. Tako i tog dana kad me je otac pozvao i rekao – „Slušaj, gledao sam emisiju o vinu i pominjali su Crnu Tamjaniku“. Poznavajući ga, kao i njegovo tanano znanje o vinu i vinskim sortama odgovorio sam – „pobrkao si to nešto“ i smijući se pomislio – „kakve sve gluposti neću čuti“. Ali… Ta ’glupost’ me kopkala iz sata u sat i nakon malo istraživanja našao sam par tekstova o Crnoj Tamjanici, te 2016. godine nepoznanici i medju ljubiteljima vina i vinogradarstva. Sorta koja je preživjela vjekove i filokseru ali za dlaku nije moderno doba. A kad kazem moderno doba mislim na industrijalizaciju, komercijalizaciju, trendove i težnnju da se proizvodi sa malo rada, nimalo rizika i u velikom obimu. A Crna Tamjanika je sve suprotno od navedenog. I to je bio jasan poziv za nas, da u ’Инат’ svemu zasadimo bas nju, uz njenu borbu i ’Инат’ da opstane i vrati slavu. Sve do prve rodne godine nismo znali da smo izabrali igru sa vatrom, iako su nas tiho upozoravali. Tako se ispostavilo da je Crna Tamjanika možda i najzahtjevnija sorta na svijetu, kako u vinogradu tako i u podrumu.

Zanimljivosti


Jedini na svijetu, matični vinograd ove sorte nalazi se u Negotinu (Srbija)  i to u tamošnjoj poljoprivrednoj školi i komšijskom Manastiru Bukovo odakle je naravno potekao i sadni materijal našeg vinograda. Specifično je da su varijacije ove sorte izuzetno rijetke i njeni bliski srodnici mogu se naći jos i u Austriji pod imenom Rosenmuskateller, Hrvatskoj pod imenom Muskat Ruza, u Italiji i njenoj sjevernoj pokrajini Alto Adige pod imenom Moscato Rosa i u Francuskoj pod imenom Muscat des Roses Noir. Toliko je rijetka da se svrstava u kategoriju ’statističke greške’. Obzirom da su muskatne sorte najstarije poznate vinske sorte postoji ogroman broj prirodnih mutacija koje se dešavaju milenijumima pa je gotovo nemoguće otkriti tačno porijeklo Crne Tamjanike. Kao i Bijela dobila je ime po tamjanu i njegovoj izuzetnoj aromatici koja krasi ovo vino.

O boci


Samo ime koje nosi „La Divine“ predstavlja jasnu teznju ka Bozanstvenoscu, savrsenstvu… Predstavlja sami svjetski vrh elite zvana – Burgundy stil boca. Boca predstavlja savrsenstvo do najsitnijeg detalja, cini blend moci i besprekorne elegancije.

 

Drzi svjetske rekorde za najvisu i najtezu u svojoj klasi. Remek djelo i pravom smislu rijeci.

O zatvaraču


Jedna od najvecih boljki vinarstva danas i od ogromne vaznosti za nas. Ko je kupio i cuvao bocu za specijalnu priliku a nakon otvaranja naisao na pokvareno vino, zna o cemu je rijec.

 

Uz garanciju zdravlja vina od ogromne vaznosti je i optimalan tok zrenja vina kroz garantovanu kolicunu transfera kiseonika. Obzirom da Tamjanika posjeduje najbolji potencijal u prvim godinama nas izbor je Diam 5, dimenzije 47mm


Tehnologija prozivodnje


Rucna berba – odvajanje peteljke i muljanje – hladna maceracija 48h – dodavanje kvasaca – burna fermentacija u inoxu 8 dana na kontrolisanoj temperaturi uz potapanje – postfermentativna maceracija 36h – otakanje i tiha fermentacija – pretakanje i bistrenje – djelimično odležavanje u novim drvenim sudovima (Barique LT) – kupažairanje – stabilizacija i filtriranje – odlezavanje u boci 5 mjeseci

Godina i berba 2019.


Vrlo karakteristična i vrlo zahtjevna u vinogradu. Pupljenje i prvi lastari krecu vec početkom aprila zahvaljujuci toplim i sunčanim danima tokom gotovo cijelog mjeseca. Najizazovniji period je bio maj koji je donio cak 25 kišnih dana gotovo nezapamćenih za taj mjesec i dnevne temperature oko 20 stepeni sto je odložilo cvjetanje.

 

Preko noci 30. maja temperatura se popela na 30+ stepeni i imali smo izuzetno toplo i sušno ljeto. Septembar je najavio blage padavine oko 15. dana u mjesecu sto je pokrenulo berbu u većini zemlje izmedju 10 i 13 septembra.

Vino u brojkama

Инат


  • 13,9%

    alkohola

  • 5,6g/L

    ukupne kiseline

pH 3.57, SO2 56mg/l, relativna gustina 0.9910g/cm3, ukupan ekstrakt 28 g/l,temperatura sluzenja 16ºC, najbolje piti do: 2025

Uparuje se najbolje sa


Vino srednjeg tijela najbolje ide u paru sa bijelim mesom, nikako sa teškim masnim crvenim mesima. Od sireva najviše mu gode tvrdi sirevi, dobro odležali poput našeg nacionalnog specijaliteta „Njeguški sir“. Takodje uklapa se sa parmezanom i odležalim kozijim sireima. Za one koji vole rižoto perfektno se uklapa sa crnim rižotom ili pak rižotom sa selekcijama pečurki, a oni koji mogu da priušte jeste naša omiljena kombinacija – Inat i rižoto od crnih tartufa. Ne zaboravimo sve vrste pašta specijaliteta, osim mnogima omiljene Karbonare.

Interesantno je da je ovo vino izuzetno začinskog karaktera pa samim tim nemojte štedjeti na začinima, ma koje jelo od navedenih da spremate.