Tim vinarije Marković


Bez predanih i vrednih ljudi, imanje i vinarija Marković nikada ne bi ugledali svetlost dana, a naročito ne bi predstavljali vaše utočište u potrazi za dobrim vinom i vrednostima koje delimo. Ovo su ljudi koji čine ovo imanje i vinariju divnim mestom kakvo jeste.

Vesko Marković

Osnivač – Otac troje djece, obrazovanje životno.

Nosilac „lude ideje“ za podizanje vinograda i vinarije. Čovjek koji je cijeli život u turizmu. Bavio se ugostiteljstvom od tinejdžerskih dana sve do svoje 30. godine kada se odvažio da se otisne u preduzetničke vode. Pokrenuo je više uspješnih biznisa i to svaki u sferi turizma, a svaki je na svoj način bio revolucionaran. Nakon skoro 25 godina uspješnog poslovanja dolazi na ideju za osnivanje vinarije koja je trebalo da bude svojevrsni bijeg od usluživanja turista i svojevrsni vid penzije. Preko noći kupuje imanje u Dobrskom Selu, a sve ostalo je priča odvaznosti i velikog rada koju možete čuti kad god zaželite da nas posjetite obzirom da je vinarija i imanje Marković sada njegov novi dom. S vjerom u Boga doživjeće svoju duboku starost upravo uz loze i vino, a i na svoj vječni put planira da krene upravo uz crkvicu koju planira da izgradi poviše samog imanja Marković.

Nikola Marković

Vodeći partner

Otac dva sina, obrazovanje (namjenski bez diplome) stekao na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, odsjek poslovni menadžment. Praktično obrazovanje stiče još od srednjoškolskih dana od kad ga pamte i po povremenom izlasku sa časova zbog poslovnih neprilika. Jabuka ne pada daleko od stabla, rekoše stari. Kakav otac takav i sin, u srži, ali različitih nivoa energidje i različitih generacijskih pogleda, obrazovanja pa logično i ciljeva. Od malog vinograda i male vinarijice skoro pa porodičnih potreba, njegovom idejom praćenom odvažnošću i hrabrošću došlo se do kompleksa koji će biti centar dešavanja u Crnoj Gori. Njegovo vizionarstvo jasno govori da je sve urađeno tako da ostavlja ogroman dalji potencijal razvoja cjelokupnog kompleksa. Od amaterskog obožavaoca viskija i vina za svega 3 godine prešao je dug put od vođenja ranijih poslovnih poduhvata koje je otac započeo uz svakodnevni rad na podizanju cjelokupnog kompleksa i involviranost u svaki detalj, a sve to uporedo sa učenjm o vinogradarstvu, vinarstvu i vinu što je dovelo do toga da vina iz berbe 2020. odradi sam (uz nadzor enologa konsultanta) nakon samo jedne berbe iskustva iza sebe. Čovjek zadužen za apsolutno sve, poslovno angažovan do ludila što mu zamjera i rodbina i društvo pa i porodica, ali stamene logike da život ide naopačke – radi dok si mlad i pun energije, živi i uživaj nakon 35. – 40. kad se već umoriš ali ostvariš željene ciljeve. Živi dokaz da ljubavlju i vjerom čovjek može prevazići sve prepreke, pa i samog sebe.

Ivan Dašić

Enolog konsultant

Obrazovanje stiče na fakultetu u Beogradu davnih 70-ih godina. Radni vijek provodi u ogromnim pogonima tadašnjeg Jugoslovenskog giganta Navip iz Zemuna a zatim i u kompaniji 13. Jul Plantaže Podgorica jos od prvih i najslavnijih dana pomenute kompanije. Čovjek ogromnog iskustva, proizveo desetine miliona litara vina, a koja su se i izvozila u preko 30 zemalja svijeta. Vrhunski ekspert ali još bolji čovjek i nosilac mnoštva nagrada pa i one najveće u vinarstvu. Posljednjih godina bavi se konsultantskim uslugama u mnoštvu vinarija u Crnoj Gori te nesebično širi znanje i utiče na razvoj crnogorskog vinarstva. Iako na zalasku karijere, privučen ambijentom i pričom koju njeguje vinarija Marković, još 2017. godine prihvata izazov sa nestrpljenjem čekajući da napravi nova vina, koja su ispostaviće se možda i najbolja koju je ikad napravio. Čovjek nevjerovatne energije iako već u godinama, najčistiji je obožavalac vina. I nakom miliona litara proizvedenih, nebrojeno čaša popijnih, toliko života proživljenog, on je čovjek kome i dalje srce i oči zaigraju kad proba kvalitetno vino.