Marković imanje


Vinarija i imanje Marković se nalaze u malom selu po imenu Dobrsko selo, nedaleko od Cetinja, na pola sata Budve, Podgorice i na sat vremena od drugih značajnijih crnogorskih gradova. Imanje se sastoji od vinograda i vinarije, smještajnih kapaciteta i restorana, posebnog prostora za konferencije i proslave, suvenirnice i okruženo je netaknutom prirodom.

Gdje se nalazi imanje Markovića


Dobrsko selo je smješteno u prostranoj i dubokoj uvali između tri brda, Dobrstak, Vrtijeljka i Ceklinstak, na nadmorskoj visini od 320m. Udaljeno je svega nekoliko kilometara od Cetinja, kraljevske prijestonice Crne Gore. Nekada dobro poznato područje, danas ovo selo predstavlja živo svjedočanstvo nekadašnjem izgledu tradicionalnih crnogorskih sela.

Zbog svoje pozicije, selo ima pogodnu klimu i izuzetno pogodno zemljište za uzgoj vinove loze. S obzirom na to da je Dobrsko selo na početku 20. veka bilo u srcu tadašnje Crne Gore, uspjelo je da zadrži svoju strogo čuvanu tradiciju, duh i običaje.

Danas, po gruboj procjeni, u selu živi 20-ak stanovnika i svako od njih će vas pozdraviti poput starog znanca, uvek spremni da pročavrljaju i ispričaju vam nešto o istoriji područja.

O manastiru Dobrska Ćelija


Dobrsko selo, između ostalog, poznato je i po Manastiru Ćelija Dobrska koje pripada Mitropoliji Crnogorsko-Primorskoj. Inicijalno, Manastir je bio ćelija – samica u doba ratova, pa otuda i naziv „Ćelija“. Tek kasnije prerasta u manastirski kompleks.

Manastir je sagrađen u 15. vijeku, u vrijeme Ivana Crnojevića, i smatra se metohom Cetinjskog manastira. Manastirska Crkva je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice, a u narodu je poznata i kao 'Crkva Svete Gospođe.'

Konak manastira je od posebne arhitektonske vrijednosti, sa prizemljem izgrađenim u obliku serije lukova napravljenih od finog kamena. Konak je jedan od najljepših i najbolje sačuvanih primjera narodne arhitekture u sklopu sakralnog kompleksa.

U kompleksu manastira je sahranjen mitropolit cetinjski, Sava Očinić. Danilo I Petrović Njegoš i Petar II Petrović Njegoš su pohađali školu u ovom manastiru. Petar II Petrović Njegoš je 1842. otvorio narodnu školu u manastiru u Dobrskom Selu, kao drugu školu otvorenu u tada slobodnom dijelu Crne Gore. Škola je radila u okviru manastira do 1948. godine.

Za razliku od drugih manastira, Turci nisu oštetili manastir Dobrska Ćelija i ne postoje zapisi da je ikada bio spaljivan ili oštećen.

Tokom posjete imanju i vinariji Marković, preporučujemo da izdvojite djelić vremena da obiđete ovu istorijsku znamenitost Crne Gore.

Škola kuvanja


Gastronomski uzitak pripremljen zajednickim snagama. Vas dan kuvanja bi za pocetak sadrzao obilazak vinograda, vino podruma a zatim i obilazak nasih organskih basti i vocnjaka. Nakon upoznavanja sa imanjem slijedi upoznavanje sa sefom kuhinje sa kim se utvrdjuju zeljeni recepti koje beste zeljeli da naucite i okusite, i to predjelo, glavno jelo i dezert. Dalje uz instrukcije i pratnju sefa zapocinjete otkrivanje tajni nasih/vasih specijaliteta. Nakon pripremljenih jela slijedi strucna ocjena jela i uparivanje istog sa nasim vinima cime zaokruzujemo potpuni radni ugodjaj. Maksimalno 4 osobe.

Rezervacije trenutno nisu dostupne

Rezervišite

Ljetnja pozornica


Naglasak na kulturi prožima se kroz cijeli koncept poslovanja Vinarije i Imanja Marković. Počev od raznih umjetničkih djela koja obogaćuju nase imanje, pejzaža i orijentacije imanja i vinograda u obliku velikog amfiteatra pa sve do umjetnički potpisanih gastro i vinskih proizvoda i kulturnih manifestacija koje će se održavati na našem imanju. Cilj nam je podržati sve umjetnike, neafirmisane i afirmisane, sve one sa umjetničkom dušom i idejama koji žele iskazati svoje talente i umijeća, i sve to pod posebnim beneficijama. Zato smo oplemenili naše imanje ljetnjom pozornicom koja može primiti do 100 ljudi spremnih za jedinstvene i nezaboravne večeri medju lozama, vedrim nebom i u tradicionalnom mediteranskom ambijentu. Jedinstvena ponuda za jedinstveno iskustvo.

Rezervišite

Tent camping


Priroda je u srži svega sto radimo, zato je i kampovanje u sklopu imanja Marković neizostavna ponuda. Postavite svoj šator na specijalno uredjenom prostoru za kampovanje i sjedinite se sa prirodom uz bajni pogled na vinograde i seoski predio, a noći provedite uz logorsku vatru i pogled na kristalno nebo okupano milionima zvijezda lako vidljivih zbog daljine od gradskih svijetala. Kamping zona je opremljena strujom, vodom, sanitarnim čvorom, mjestima za roštiljanje, bioskopom na otvorenom, igralištem za djecu.

 

Rezervacije trenutno nisu dostupne.

Rezervišite

Vožnja električnih bicikala uz posjetu pećini


Ne možete biti obožavalac prirode a ne biti brižan prema njoj. Veliki smo pobornici elektrifikacije i obnovljivih izvora energije. U skladu sa tim gotovo sve kretnje kroz imanje i Dobrsko selo organizujemo na biciklima. Nudimo vam jedinstveno biciklističko iskustvo uz posjetu znamenitostima u bliskom okruženju. Obzirom na brdovito okruženje i oštre uspone pomoć u vidu elektrifikacije je dobrodošla svima koji nisu u perfektnoj formi. Jedna od najznačajnijih atrakcija u državi je Lipska pećina koja se nalazi na 3.9 km vožnje biciklom od Vinarije i Imanja Marković. Lipska pećina predstavlja pravi biser prirode sa svojih 2.5 km dugačkih kanala, dvorana i galerija i predstavlja nezaobilazno iskustvo.

Rezervacije trenutno nisu dostupne.

Rezervišite

Pješačke ture


Za ljubitelje aktivnog odmora naša Vinarija i Imanje mogu biti odlična polazna tačka za obilazak okolnih predjela. Kroz samo selo prolazi pješačka staza koja povezuje Rijeku Crnojevića i Cetinje i nalazi se na trasi puta Kralja Nikole iz 19. vijeka. Sa Cetinja pješačka tura vodi do Ivanovih Korita i Lovćena, a zatim se račva za Njeguše i dalje na Kotor ili selo Majstori pa dalje spust do Budve ili Svetog Stefana. Ove ture spadaju u zahtjevniju kategoriju pa je dobra fizička sprema itektako poželjna, kao i najkvalitetnija oprema u vidu obuće i fotoaparata ili drona.

Rezervacije trenutno nisu dostupne.

Rezervišite

Stanica za punjenje električnih auta


Briga o našem netaknutom prirodnom seoskom ambijentu nalazi se na vrhu naših prioriteta. Jedan od naših ciljeva u najbližoj budućnosti predstavlja samoodrživo imanje tj. imanje koje će funkcionisati isključivo iz obnovljivih izvora energije. Odličnih 250+ sunčanih dana u godini za nas predstavljaju ogroman potencijal koji ćemo iskoristiti sa proizvodnju električne energije putem solarnih panela a zatim istu tu energiju skladištiti u Tesla baterijske sisteme i koristiti za sve potrebe na imanju, a medju njima i snabdijevanje punjača za elektricna auta. Svi koji nas posjete svojim električnim ili plug-in vozilom kod nas će imati specijalan tretman i uslugu besplatnog punjenja baterije svog vozila.

 

Rezervacije trenutno nisu dostupne.

Rezervišite

Sportski sadržaji


U sklopu Vinarije i Imanja Marković nalaze se i sadržaji za rekreativce i profesionalne sportiste. Na raspolaganju su tereni za mali fudbal, košarku i tenis ’obuveni’ u profesionalnu podlogu koja ispunjava najrigoroznije svjetske standarde. Tu su i sto za stoni tenis, šah i bilijar.

 

Rezervacije trenutno nisu dostupne.

Rezervišite

Spa centar


Šlag na torti dugačke liste sadržaja nase Vinarije i Imanja Marković.

 

Rezervacije trenutno nisu dostupne.

Rezervišite