Marković imanje


Vinarija i imanje Marković se nalaze u malom selu po imenu Dobrsko selo, nedaleko od Cetinja, na pola sata Budve, Podgorice i na sat vremena od drugih značajnijih crnogorskih gradova. Imanje se sastoji od vinograda i vinarije, smještajnih kapaciteta i restorana, posebnog prostora za konferencije i proslave, suvenirnice i okruženo je netaknutom prirodom.

Gdje se nalazi imanje Markovića


Dobrsko selo je smješteno u prostranoj i dubokoj uvali između tri brda, Dobrstak, Vrtijeljka i Ceklinstak, na nadmorskoj visini od 320m. Udaljeno je svega nekoliko kilometara od Cetinja, kraljevske prijestonice Crne Gore. Nekada dobro poznato područje, danas ovo selo predstavlja živo svjedočanstvo nekadašnjem izgledu tradicionalnih crnogorskih sela.

Zbog svoje pozicije, selo ima pogodnu klimu i izuzetno pogodno zemljište za uzgoj vinove loze. S obzirom na to da je Dobrsko selo na početku 20. veka bilo u srcu tadašnje Crne Gore, uspjelo je da zadrži svoju strogo čuvanu tradiciju, duh i običaje.

Danas, po gruboj procjeni, u selu živi 20-ak stanovnika i svako od njih će vas pozdraviti poput starog znanca, uvek spremni da pročavrljaju i ispričaju vam nešto o istoriji područja.

O manastiru Dobrska Ćelija


Dobrsko selo, između ostalog, poznato je i po Manastiru Ćelija Dobrska koje pripada Mitropoliji Crnogorsko-Primorskoj. Inicijalno, Manastir je bio ćelija – samica u doba ratova, pa otuda i naziv „Ćelija“. Tek kasnije prerasta u manastirski kompleks.

Manastir je sagrađen u 15. vijeku, u vrijeme Ivana Crnojevića, i smatra se metohom Cetinjskog manastira. Manastirska Crkva je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice, a u narodu je poznata i kao 'Crkva Svete Gospođe.'

Konak manastira je od posebne arhitektonske vrijednosti, sa prizemljem izgrađenim u obliku serije lukova napravljenih od finog kamena. Konak je jedan od najljepših i najbolje sačuvanih primjera narodne arhitekture u sklopu sakralnog kompleksa.

U kompleksu manastira je sahranjen mitropolit cetinjski, Sava Očinić. Danilo I Petrović Njegoš i Petar II Petrović Njegoš su pohađali školu u ovom manastiru. Petar II Petrović Njegoš je 1842. otvorio narodnu školu u manastiru u Dobrskom Selu, kao drugu školu otvorenu u tada slobodnom dijelu Crne Gore. Škola je radila u okviru manastira do 1948. godine.

Za razliku od drugih manastira, Turci nisu oštetili manastir Dobrska Ćelija i ne postoje zapisi da je ikada bio spaljivan ili oštećen.

Tokom posjete imanju i vinariji Marković, preporučujemo da izdvojite djelić vremena da obiđete ovu istorijsku znamenitost Crne Gore.

Škola kuvanja


Gastronomski uzitak pripremljen zajednickim snagama. Vas dan kuvanja bi za pocetak sadrzao obilazak vinograda, vino podruma a zatim i obilazak nasih organskih basti i vocnjaka. Nakon upoznavanja sa imanjem slijedi upoznavanje sa sefom kuhinje sa kim se utvrdjuju zeljeni recepti koje beste zeljeli da naucite i okusite, i to predjelo, glavno jelo i dezert. Dalje uz instrukcije i pratnju sefa zapocinjete otkrivanje tajni nasih/vasih specijaliteta. Nakon pripremljenih jela slijedi strucna ocjena jela i uparivanje istog sa nasim vinima cime zaokruzujemo potpuni radni ugodjaj. Maksimalno 4 osobe.

Rezervišite

Ljetnja pozornica


Naglasak na kulturi prozima se kroz cijeli koncept poslovanja Vinarije i Imanja Markovic. Pocev od raznih umjetnickih djela koja obogacuju nase imanje, pejzaza i orjentacije imanja i vinograda u obliku velikog amfiteatra pa sve do umjetnicki potpisanih gastro i vinskih prozivoda i kulturnih manifestacija koje ce se odrzavati na nasem imanju. Cilj nam je podrzati sve umjetnike, neafirmisane i afirmisane, sve one sa umjetnickom dusom i idejama koji zele iskazati svoje talente i umjeca, i sve to pod posebnim beneficijama. Zato smo oplemenili nase imanje ljetnjom pozornicom koja moze primiti do 100 ljudi spremnih za jedinstvene i nezaboravne veceri medju lozama, vedrim nebom i u tradicionalnom mediteranskom ambijentu. Jedinstvena ponuda za jedinstveno iskustvo.

Rezervišite

Tent camping


Priroda je u srzi svega sto radimo, zato je i kampovanje u sklopu imanja Markovic neizostavna ponuda. Postavite svoj sator na specijalno uredjenom prostoru za kampovanje i sjedinite se sa prirodom uz bajni pogled na vinograde i seoski predio, a noci provedite uz logorsku vatru i pogled na kristalno nebo okupano milionima zvijezda lako vidljivih zbog daljine od gradskih svjetala. Kamping zona je opremljena strujom, vodom, sanitarnim cvorom, mjestima za rostiljanje, bioskopom na otvorenom, igralistem za djecu.

 

Dostupno od proljeca 2022.

Rezervišite

Vožnja električnih bicikala uz posjetu pećini


Ne mozete biti obozavati prirodu a ne biti brizan prem njoj. Veliki smo pobornici elektrifikacije i obnovljivih izvora energije. U skladu sa tim gotovo sve kretnje kroz imanje i Dobrsko selo organizujemo na biciklima. Nudimo vam jedinstveno biciklisticko iskustvo uz posjetu znamenitostima u bliskom okruzenju. Obzirom na brdovito okruzenje i ostre uspone pomoc u vidu elektrifikacije je dobrodosla svima koji nisu u perfektnoj formi. Jedna od najznacajnijih atrakcija u drzavi je Lipska pecina koja se nalazi na 3.9 km voznje biciklom od Vinarije i Imanja Markovic.Lipska pecina predstavlja pravi biser prirode sa svojih 2.5 km dugackih kanala, dvorana i galerija i predstavlja nezaobilazno iskustvo.

Rezervišite

Pješacke ture


Za ljubitelje aktivnog odmora nasa Vinarija i Imanje mogu biti odlicna polazna tacka za obilazak okolnih predjela. Kroz samo selo prolazi pjesacka staza koja povezuje Rijeku Crnojevica i Cetinje i nalazi se na trasi puta Kralja Nikole iz 19. vijeka. Sa Cetinja pjesacka tura vodi do Ivanovih Korita i Lovcena, a zatim se racva za Njeguse i dalje na Kotor ili selo Majtori pa dalje spust do Budve ili Svetog Stefana. Ove ture spadaju u zahtjevniju kategoriju pa je dobra fizicka sprema itektako pozeljna, kao i najkvalitetnija oprema u vidu obuce i fotoaparata ili drona.

Rezervišite

Stanica za punjenje električnih auta


Briga o nasem netaknutom prirodnom seoskom ambijentu nalazi se na vrhu nasih prioriteta. Jedan od nasih ciljeva u najblizoj buducnosti predstavlja samoodrzivo imanje tj. imanje koje ce funkcionisati iskljucivo iz obnovljivih izvora energije. Odlicnih 250+ suncanih dana u godini za nas predstavljaju ogroman potencijal koji cemo iskoristiti sa proizvodju elektricne energije putem solarnih panela a zatim istu tu energiju skladistiti u Tesla baterijske sisteme i koristiti za sve potrebe na imanju, a medju njima i snadbjevanje punjaca za elektricna auta. Svi koji nas posjete svojim elektricnim ili plug-in vozilom kod nas ce imati specijalan tretman i uslugu besplatnog punjenja baterije svog vozila.

 

Dostupno od septembra 2021. godine.

Rezervišite

Sportski sadržaji


U sklopu Vinarije i Imanja Markovic nalaze se i sadrzaji za rekreativce i profesionalne sportiste. Na raspolaganju su tereni za mali fudbal, kosarku i tenis ’obuveni’ u profesionalnu podlogu koja ispunjava najrigoroznije svjetske standarde. Tu su i sto za stoni tenis, sah i bilijar.

 

Dostupno od proljeca 2022. godine.

Rezervišite

Spa centar


Slag na torti dugacke liste sadrzaja nase Vinarije i Imanja Markovic Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

 

Dostupno od jeseni 2022. godine.

Rezervišite