Proizvodnja vina i Tamjanika: tajne zanata


Neizgovorene tajne pravljenja savršenog vina

Uzgajenje i prva proba grožđa dešava se u vinogradima


Zahtjevan proces koji traje od januara kad krene orezivanje loze pa sve do septembra kada se isprobava grožđe i odredjuje momenat berbe. Vinogradari svakodnevno teže postići zacrtane ciljeve a to su besprekorno zdravlje čokota I samih grozdova, ogranicen prinos na maksimalno 1.5kg po čokotu i berbu u idealnom momentu, a sve to primjenom mnogobrojnih vinogradarskih tehnika.

Berba


Čim se ispune svi unaprijed definisani parametri otpočinje berba. Ona se vrši isključivo u noćnim ili ranim jutarnjim satima tj. prije izlaska sunca kada kreće veliki broj berača. Cilj u berbi je što niža temperatura da bi se očuvao nevjerovatan aromatski potencijal Tamjanike.

Transfer


Grožđe se odmah po berbi transportuje u podrum gdje na kontrolisanoj temperaturi od 15-18ºC čeka preradu.

Prerada


Obzirom da se berba vrši ručno nije potrebna dalja selekcija grozdova jer se selekcija vrši u samom vinogradu. Grožđe se direktno iz gajbi sipa u muljaču koja odvaja peteljku od bobica a zatim vrši nagnječenje bobica koje blago napuknu sto omogućava lakše cijeđenje grožđanog soka prilikom presovanja.

Maceracija i presovanje


Od muljače kljuk se pumpama transportuje do prese gdje se vrši maceracija 30-ak min a zatim se kljuk presuje I cijedi do pritiska od 1 bara tj. maksimalni randman je zacrtan na 60%.

Fermentacija


Nakon taloženja grožđanog soka u inoxu na 10ºC, isti se “skida” sa taloga I opet pumpama transportuje u hrastov drveni fermentor gdje se temperatura prirodno podiže na 16ºC i zasijavaju specijalno odabrani kvasci. Djelovanjem kvasaca sok prelazi u vino u kontrolisanom procesu koji traje 8-10 dana.

Odležavanje i njegovanje


Po okončanju fermentacije novodobijeno vino se prebacuje u inox sudove gdje nastavlja tiha fermentacija a u narednim mjesecima se vrše i ostali procesi njegovanja vina gdje se ono pretače uz aeriranje, bistri I prati razvoj. Manji procenat vina odležava i u barik buradima radi poboljšanja aromatskog profila.

Filtriracija


Nakon što je vino odnjegovano i zrelo za pakovanje vrši se filtracija da bismo dobili kristalnu bistrinu vina kakvu svi volimo da vidimo u samoj čaši.

Flaširanje


Po filtriranju vrši se poluautomatsko flaširanje uz striktnu kontrolu. Obzirom da je vino doživjelo stres nakon filtera i svih procesa do ulaska u bocu, iste se ređaju vodoravno i ostavljaju u tamnu prostoriju na odležavanje (na temperaturi od oko 13ºC) minimum 2 mjeseca. Tek nakon detaljne organoleptičke analize vino se pušta u promet.