Vino Thumiama

Opis vina:

Intezivnog parfemskog mirisa tek sto prve note dođu do vašeg nosa. U pitanju je suvo, svježe muskatno vino. Stilski lagano i izuzetno pristupacno, dopadljivo apsolutno svima. Sadrži raznovrsne i intrigantne arome koje pozivaju na istraživanje, sa izuzetnom završnicom. Ovo resko vino laganog tijela savršeno ide u paru sa kasnim ljetnjim popodnevima.

Thumiama

15.00

Punog mirisa kada prve note dođu do vašeg nosa, u pitanju je sveže, letnje vino. Iako nije previše kompleksno, sadrži raznovrsne i intrigantne arome, sa izuzetnom završnicom i naznakama limete i kruške.
Ovo resko vino laganog tela savršeno ide u paru sa kasnim letnjim popodnevima.

Šifra proizvoda: 1 Kategorije: ,

Vino Thumiama


Intezivnog parfemskog mirisa tek sto prve note dođu do vašeg nosa. U pitanju je suvo, svježe muskatno vino. Stilski lagano i izuzetno pristupacno, dopadljivo apsolutno svima. Sadrži raznovrsne i intrigantne arome koje pozivaju na istraživanje, sa izuzetnom završnicom. Ovo resko vino laganog tijela savršeno ide u paru sa kasnim ljetnjim popodnevima.

 

O Tamjanici


Zamislite miris rajske baste, u cik prohladnog proljeca, u svitanje zore, okupane kristalnim kapljicama rose uz dodir blagog povjetarca. Vino poezije, vino duse, vino neba…

Detalji o vinu


Nastalo od sorte Tamjanika bijela, mazena i pazena u Dobrskom Selu. Svoju novu postojbinu je pronasla u decembru 2016 gdje se i epski borila za zivot vec krajem aprila 2017. godine od kada svaki cokot nosi stvarne oziljke. Iako mlad zasad koji tek „uci svoje prve korake“, prvi rod 2019. godine ostavlja nas u nestrpljenju i mislima – kakvo tek cudo treba da ocekujemo u punoj zrelosti? Vino muskatnog karaktera, izuzetno svjezih kiselina, dijamantske cistoce, srednjeg tijela i izrazitog zavrsetka. Vino koje ce vas uciniti sebicnim.


Prica iza vina


Bila je to ljubav na prvi pogled. Ne, bio je to nokaut u prvim sekundama. Od tad, od prvih mirisnih nota i karakteristicnog ukusa do plana za zajednistvo nije proslo mnogo vremena. Po radjanju ideje za podizanje vinarije, od desetina i stotina sorti vinove loze nije bilo neizvjesnosti – sadi se Tamjanika. Vecina vinske elite, vinske industrije suprostavice se ovoj ideji, ali logika je jedno a srce i intuicija cine zivot. A samo hrabrost biva nadradjena.

Zanimljivosti


Podaci govore da daleki pra pra pradeda, od koje je klon Tamjanike nastao, ustvari najstarija poznata sorta grozdja na svijetu. Ime sorte Tamjanika nastalo je od specifirnog mirisa tamjana koji se moze pronaci u vinu. Odatle smo i napravili vezu Tamjana i Grčkog jezika i dobili naziv Thumiama.

O boci


Samo ime koje nosi „La Divine“ predstavlja jasnu teznju ka Bozanstvenoscu, savrsenstvu… Predstavlja sami svjetski vrh elite zvana – Burgundy stil boca. Boca predstavlja savrsenstvo do najsitnijeg detalja, cini blend moci i besprekorne elegancije.

 

Drzi svjetske rekorde za najvisu i najtezu u svojoj klasi. Remek djelo i pravom smislu rijeci.

O zatvaracu


Jedna od najvecih boljki vinarstva danas i od ogromne vaznosti za nas. Ko je kupio i cuvao bocu za specijalnu priliku a nakon otvaranja naisao na pokvareno vino, zna o cemu je rijec.

 

Uz garanciju zdravlja vina od ogromne vaznosti je i optimalan tok zrenja vina kroz garantovanu kolicunu transfera kiseonika. Obzirom da Tamjanika posjeduje najbolji potencijal u prvim godinama nas izbor je Diam 5, dimenzije 47mm


Tehnologija prozivodnje


Rucna berba – odvajanje peteljke i muljanje – presovaje do 2 bara – hladjenje i talozenje grozdjanog soka na 10 ºC 36-48h , dodavanje kvasaca – burna fermentacija u drvenom sudu 9 dana na kontrolisanoj temperaturi – otakanje u inox sudove – tiha fermentacija – pretakanje i bistrenje – stabilizacija i filtriranje

Godina i berba 2019.


vrlo karakteristicna i vrlo zahtjevna u vinogradu. Pupljenje i prvi lastari krecu vec pocetkom aprila zahvaljujuci toplim i suncanim danima tokom gotovo cijelog mjeseca. Najizazovniji period je bio maj koji je donio cak 25 kisnih dana gotovo nezapamcenih za taj mjesec i dnevne temperature oko 20 stepeni sto je odlozilo cvjetanje.

 

Preko noci 30. maja temperatura se popela na 30+ stepeni i imali smo izuzetno toplo i susno ljeto. Septembar je najavio blage padavine oko 15. dana u mjesecu sto je pokrenulo berbu u vecini zemlje izmedju 10 i 13 septembra. Ostatak mjeseca stabilan sve do kraja miholjskog ljeta karateristicnih toplih dana i svjezih noci koje se zavrsilo berbom upravo bijele tamjanike 19. oktobra.

Vino u brojkama

Thumiama


  • 12%

    alkohola

  • 6,2g/L

    Ukupne kiseline

pH 3.49, SO2 114mg/l, zaostali secer 0.9850gr, ukupan ekstrakt 20,3 g/l,temperatura sluzenja 14 ºC, najbolje piti do: kraja 2022

Uparuje se najbolje sa


Zbog svog laganog tijela i intenzivnih aroma dobro se uklapa sa neutralnijim jelima ne previse začinjenim i nikako masnim i crvenim mesom. Najviše voli riblje specijalitete i bijela mesa u blažim sosevima, što važi i za sireve.