Amò

Opis vina

Vino u koje cete se zaljubiti i na sami pogled, i da ga ne probate. Intenzivna vatrena boja ovog suvog Roze vina pali i žari maštu dok ženstvena i otmena pojava omekšava dušu i srce a nježane i neinvazivne arome i nesto punije tijelo savršenih osvjezavajućih voćnih aroma šapucu da je u pitanju vino ozbiljnog karaktera, kao i da će muška populacija često pokušavati da otme nekoliko čaša ili čak flaša svojim partnerkama.

Amò

15.00

Nagoveštaji cvetnih aranžmana u vašim nozdrvama dok se nepca kupaju u vinu laganog tela će učiniti da zamislite savršenu letnju svežinu i osetite trnce na usnama.
Ovo resko vino ide odlično u bašti, na dovoljno tihoj plaži i uz sveže note leta.

Šifra proizvoda: 3 Kategorije: ,

Amò

 

Vino koje se slaze sa romanticnim trenucima na plaži, u prirodi ali i dnevnim i noćnim žurkama. Slaže se sa apsolutno svim što je seksi.

O vinu Amò


Generalno o vinima sorte Pinot Noir najbolje govori Madeline Triffon nosilac najvece titule u svijetu vina i prva zena na svijetu sa titulom zvanom „Master Sommelier“. Ona vina ove sorte opisuje kao „Sex u čaši“. Mi tu ne bismo više ništa dodavali.

Detalji o vinu


Nastalo od sorte Pinot Noir, njegovano u Dobrskom Selu. Svoju novu postojbinu ova sorta je pronašla u decembru 2016 gdje se i epski borila za život već krajem aprila 2017. godine od kada svaki čokot nosi stvarne ožiljke dok je preko 20% zasada položilo koplje u borbi sa kasnim proljećnim mrazom. Iako mlad zasad koji tek „uči svoje prve korake“, prvi rod 2019. godine ostavlja nas u nestrpljenju i mislima – kakvo tek čudo treba da ocekujemo u punoj zrelosti? Iako roze, ovo je vino sa karakterom, svjezih kiselina iako dolazi iz tople mediteranske klime, nježnih aroma, srednjeg tijela i nevjerovatno prijatnog završetka. Vino koje zaljubljuje.

 

Takođe, zanimljivo je da se u Crnoj Gori ne uzgaja Pinot Noir te nema ni Crnogorskog vina od ove sorte. U svijetu važi za najzahtjevniju sortu, nepredvidivu i u vinogradu i podrumu, izuzetno sitnih bobica i grozdova sto znaci niži prinos i sporiju berbu, izuzetno kratkog stabla peteljke što otežava berbu, vrlo tanke pokožice što zahtjeva veću brigu i rad u vinogradu a i slabiju otpornost na potencijalne vremenske neprilike i bolesti. Pripala nam je velika cast i odgovornost da prezentujemo kapacitete ove sorte i u Crnoj Gori.

Priča iza vina


Ljubav kao izvor svega, ona koja zavrti svijet i najotpornijima i nađe put do najskrivenijih. Vino inspirisano ljubavlju i putovanjem u magični Napulj odakle i dolazi nadimak Amò, tipična rijec za južnoitalnijanski (napoletanski) dijalekt nadaleko poznat iz kultnih italijanskih pjesama. A gdje bi bila ljubav bez ruže, kraljice ženstvenosti koja pretvara i samo vino u svojevrsni buket spreman da ozvaniči vašu ljubav kao sto je i našu tada na ulicama vječnog grada. Vino posveceno ženama, ali prije svih jednoj, J.

Zanimljivosti


Kralj vina, kralj Burgundije, Kalifornije i Oregona, najlegitinlmniji ktitičari ga krunišu i kao svjetskog kralja, sorta Pinot Noir koja se sama nametnula da kruniše i ovo vino. Karakterističan po svojim izuzetno sitnim bobicama i niskom prinosu nije nam ostavio mogucnosti da biramo te 2019. godine. Zbog tehnologije proizvodnje i specifičnosti našeg podruma neplanirano smo otpočeli rad na rozeu, uz čak i odredjenu količinu žaljenja jer nismo očekivali da tako plemenitu sortu mozemo toliko oplemeniti koliko zaslužuje. Ispostavilo se da smo pogriješili, i uvijek ćemo željeti ovako da griješimo. Kao što se to često desava kod nas, ‘samo se kazalo’ a nama je samo ostalo da slijedimo trag.

O boci


Spektakularna i inovativna, boca „Sabine“ od najeminetnijeg svjetskog proizvođača vinskih boca „Saverglass“. Dizajnirana je da privuce pažnju svojim ženstvenim linijama i oblinama. Izuzetne visine i dodatno izražene vitkosti dobijene jedinstvenim i atipicnim „grlom“ boce nazvanim „Fleur“.

O zatvaraču


Jedna od najvećih boljki vinarstva danas i od ogromne važnosti za nas. Ko je kupio i čuvao bocu za specijalnu priliku a nakon otvaranja naišao na pokvareno vino, zna o čemu je riječ.

 

Atraktivnost same boce morali smo krunisati revolucionarnim konceptom staklenog zatvarača i dodatno istaknuti ženstvenost i otmenost nježnom roze bojom stakla. Jedna od prednosti jeste što prilikom otvaranja nije potreban otvarač dok kvalitetom i elegancijom apsolutno zasjenjuje stare nepopularne ali praktične aluminijumske zatvarače.


Tehnologija prozivodnje


Rucna berba – odvajanje peteljke i muljanje – presovaje do pritiska od 1 bara – hladjenje i talozenje grozdjanog soka na 10ºC 36-48h , dodavanje kvasaca – burna fermentacija u inox sudu 8 dana na kontrolisanoj temperaturi – otakanje u drugi inox sud – tiha fermentacija – pretakanje i bistrenje – stabilizacija i filtriranje

Godina i berba 2019


Vrlo karakteristicna i vrlo zahtjevna u vinogradu. Pupljenje i prvi lastari krecu vec pocetkom aprila zahvaljujuci toplim i suncanim danima tokom gotovo cijelog mjeseca. Najizazovniji period je bio maj koji je donio cak 25 kisnih dana gotovo nezapamcenih za taj mjesec i dnevne temperature oko 20 stepeni sto je odlozilo cvjetanje.

 

Preko noci 30. maja temperatura se popela na 30+ stepeni i imali smo izuzetno toplo i susno ljeto. Septembar je najavio blage padavine oko 15. dana u mjesecu sto je pokrenulo berbu u vecini zemlje izmedju 10 i 13 septembra.

 

Vino u brojkama

Amò


  • 13,0%

    Alkohola

  • 4,9g/L

    ukupne kiseline

pH 3.46, SO2 65mg/l, zaostali secer 0.9gr, ukupan ekstrakt 23 g/l,temperatura sluzenja 14 ºC, najbolje piti do: kraja 2022. g

Uparuje se najbolje sa


Vino koje voli meze, selekciju suhomesnatih tradicionalnih crnogorskih proizvoda kao što su pršut i dimljene kobasice. Naravno meza bez sira ne ide pa preporučujemo sve vrste mladih sireva sa akcentom na mladi koziji sir. A za one koji preferiraju dijete i niskokalorične zdrave obroke savršeno se uklapa u obrok salate sa akcentom na karpaćo od tune ili bifteka.